Waarom een watertank op kantoor niet duurzaam is
WAAROM EEN WATERTANK OP KANTOOR NIET DUURZAAM IS
Je kent ze wel: de kunststof watertank of waterdispenser die ergens in een hoekje van het kantoor staat geparkeerd.
Af en toe wordt er een koud watertje uit wordt getapt. Een prima systeem voor gekoeld water, zou je misschien denken.
Toch zijn er betere en duurzamere alternatieven.
Transport en gesjouw
Hoewel de waterautomaat lekker gekoeld water oplevert, is hij niet erg duurzaam. Het water moet immers getransporteerd worden in flessen of tanks van 19 liter en de lege tanks moeten weer worden opgehaald.
Er bestaan ook wegwerpflessen die passen in de waterautomaat, maar die zorgen voor veel plastic afval die op kantoor zeker niet altijd netjes wordt gescheiden.
De voorraad watertanks neemt bovendien veel plek in op kantoor en het zorgt voor een hoop gesjouw. Erg goedkoop zijn de watertonnen ook niet. Dit alles terwijl er perfect water uit elke kraan op kantoor komt. Dat is ook koel maar niet koud. Kan het niet anders?
BRONWATER = KRAANWATER
Maar in de flessen zit toch bronwater? Dat klopt, maar zowel bronwater als kraanwater worden gewonnen uit natuurlijke of onderaardse bronnen. In 60% van de gevallen wordt bronwater gewonnen uit dezelfde laag in de grond als kraanwater. In dat opzicht verschilt kraanwater dus niet zo veel van bronwater.
Zo maakte de Keuringdienst van Waarde een aflevering waarin zij lieten zien dat het bronwater van sommige merken uit precies dezelfde bron als het kraanwater. “In Utrecht trek je gewoon je toilet door met bronwater”, zo luidde de conclusie van de Keuringdienst van Waarde.
Schoon drinkwater voor iedereen
Nog altijd hebben ruim 700 miljoen mensen geen toegang tot veilig water.
Wij zijn de Made Blue Foundation en onze missie is schoon drinkwater voor iedereen.
Help jij mee om onze missie te bereiken? Dat kan op meer manieren dan je denkt.
Niet duurzaam, wel duur
De waterflessen van 19 liter voor de waterautomaat of waterdispenser op kantoor kosten gemiddeld minimaal 10 euro per stuk. Dat is dus meer dan 50 cent per liter. Zo goedkoop is de watertank dus niet.
In Nederland betaal je als consument ongeveer 1,50 per 1000 liter kraanwater. Bedrijven betalen vaak een stuk minder. Kraanwater is dus minimaal 300 keer goedkoper dan een watertank met kraan.
Daarnaast betaal je natuurlijk nog huur voor de goedkope watertank. Vaak is die huur laag en een proefplaatsing gratis omdat het geld wordt verdiend met de flessen of tanks. Die watertanks kun je kopen tegen een flink tarief.
Leidingwaterkoelers
Het water uit de kraan is niet altijd zo koud als uit de watertank en dat is jammer, zeker in een hete zomer.
Het alternatief voor een watertank is dan ook een leidingwaterkoeler. Een leidingwaterkoeler is aangesloten op de kraan en zet kraanwater om tot gefilterd, gekoeld plat en bruisend kraanwater.
Het beste van twee werelden dus! Maar ook het beste water voor de wereld want elke waterkoeler levert 1.000.000 liter schoon drinkwater in ontwikkelingslanden op.
1.000.000 liter
schoon drinkwater
= 7.000 kg
vermeden CO2-uitstoot
+ 500.000
plastic flessen of zakken voorkomen
150 BOMEN
behouden
Enorme impact
Nog altijd hebben 771.000.000 mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Zij kunnen geen gezond en productief bestaan opbouwen. Daar willen wij wat aan doen. Elke waterkoeler van Made Blue op kantoor geeft 137 mensen een jaar lang schoon drinkwater.
Dat levert ook een flinke CO2 besparing op doordat mensen geen vuil water meer hoeven te koken. Vele bomen blijven daardoor behouden. In sloppenwijken voorkomen we daarmee bovendien veel wegwerpplastic voor verpakt water.
Altijd een oplossing
Een waterkoeler in de pantry, een vrijstaand apparaat, ingebouwd, met heet water optie, contactloos… Alles is mogelijk.
Het enige wat je nodig hebt, is een stroompunt en een wasmachinekraan in de buurt.
Bij Made Blue krijg je bij elke waterkoeler een communicatiepakket en we voorzien je graag van bijpassend glaswerk of bijvoorbeeld herbruikbare waterflessen voor je collega’s.
Draag ook bij aan onze missie
Dat kan op meer manieren dan je misschien denkt.