Meterstand op Wereld Waterdag 2019

4.878.160.000 liter schoon drinkwater

Op 22 maart 2019 is het Wereld Waterdag. Voor ons is dat altijd het moment om de meterstand van MADE BLUE te bepalen en die delen we graag:

Dankzij de donaties van onze ambassadeurs hebben we in totaal al bijna 5 miljard liter schoon drinkwater kunnen realiseren in ontwikkelingslanden! Dat betekent ook dat we komende maand de magische grens van 1.000.000 euro aan donaties gaan doorbreken. Bovendien zijn we van plan om daar in 2019 nog eens 300.000 euro aan toe te voegen.

Hoeveel is dat eigenlijk?

5 miljard liter water, dat klikt als een enorme hoeveelheid maar wat bereiken we er echt mee? Uiteindelijk gaat het er ons natuurlijk om om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot schoon drinkwater zodat ze een gezond en productief bestaan kunnen opbouwen. Lees hier waarom dat zo belangrijk is.

Het is dus in de praktijk ook niet zo dat wij naast een waterpomp gaan staan meten hoeveel water er wordt getapt. Het werkt andersom: onze projecten leveren watervoorzieningen op waar een bepaald aantal mensen gebruik van kan maken. Wij rekenen vervolgens met normen van de Verenigde Naties uit hoeveel liter water zij nodig hebben: 20 liter water per persoon per dag. 

Onze meterstand van 4.878.160.000 liter water levert zo gegarandeerd toegang tot water op voor 66.824 personen gedurende minimaal tien jaar.

Een persoon in een ontwikkelingsland heeft 20 liter schoon drinkwater nodig per dag om te drinken, veilig te koken en te wassen.

Norm Verenigde Naties

En na die 10 jaar dan?

Onze waterprojecten worden zo ingericht dat de watervoorziening ook blijft werken ‘als de batterij op is’. Er worden bijvoorbeeld commissies ingericht om de watervoorziening te onderhouden en beheren. Vaak wordt er ook een kleine bijdrage voor het water gevraagd zodat geld gespaard kan worden voor onderhoud en reparaties. 

Ook zorgen we bij elk project voor voldoende voorlichting over hygiene. Dat is belangrijk want als je schoon water tapt en daar vervolgens je vieze handen in stopt dan ben je weer terug bij af. 

Bij de projecten wordt ook altijd de lokale overheid betrokken. Zo borgen we niet alleen dat de commissies hun werk kunnen doen, maar laten we de lokale overheid ook zien dat de aanpak werkt in de hoop dat de overheid in een naburig dorp zelf de handschoen op pakt.

Met deze aanpak mogen we eigenlijk claimen dat onze watervoorzieningen 20 jaar lang in bedrijf zullen blijven, maar wij houden het voor onze berekeningen bij 10 jaar voor de zekerheid.

MADE BLUE_SIMAVI_BANGLADESH_KHULNA

Op naar nog meer impact

Ondertussen doen we samen met onze projectpartners ook onderzoek naar de mogelijkheden om nog meer impact te bereiken. Zo onderzoeken we in ons meest recente waterproject samen met een lokale consultant hoe de watercommissie een bedrijfsmodel kan inrichten om zo verder op te schalen op eigen kracht. Zo krijgen we een hefboomwerking waarmee we nog veel meer mensen toegang tot schoon drinkwater kunnen bieden.

Related Posts

MADE BLUE goes Africa - Ethiopië - reis - ticket

We gaan naar Ethiopië met onze ambassadeurs!

In februari 2020 gaan we samen met 20 ambassadeurs op reis naar Ethiopië. Hier gaan we hen laten zien waar én hoe hun geld wordt besteed!
Margreet Noordhoff - foto voor World Vision - Dembiya Ethiopië - MADE BLUE

Toegang tot schoon drinkwater sinds 2010 een mensenrecht, maar waar staan we nu?

Sinds 2010 is de toegang tot schoon drinkwater een mensenrecht. Echter laten de cijfers zien dat we er nog lang niet zijn, terwijl de uitdagingen rondom waterschaarste in de toekomst alleen maar groter worden.
Duurzame Drinkflessen van Retulp

Retulp’s Mission Indisposable 2020: hoe pakt Retulp dit aan?

Onlangs lanceerde onze partner Retulp haar nieuwe campagne: Mission Indisposable 2020. De doelstelling van deze campagne is om 20 miljoen liter schoon drinkwater te doneren, 20 miljoen plastic verpakkingen uit te besparen met minimaal 20 ambassadeurs voor het begin van 2020. Hoe gaan zij dit doen?

Waarom zijn schoon drinkwater projecten belangrijk?

Een gebrek aan schoon drinkwater tast niet alleen de gezondheid aan van mensen, maar leidt ook indirect tot armoede. Hoe zit dat precies? In deze blog geven we meer inzicht in de problematiek van waterschaarste in ontwikkelingslanden.