Wat is de kracht van MADE BLUE?

Wij vinden het belangrijk om volledig transparant te zijn over de besteding van onze donaties. Daarom schreven we al eerder een blog over hoe onze geldstromen zijn georganiseerd. Maar natuurlijk willen we vooral ook échte impact maken. Daarom leggen we graag uit wat wij er aan doen om onze donaties zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten.

Een vaste donatie

Wij beloven altijd dat elke donatie van 30 cent 1.000 liter schoon drinkwater oplevert in ontwikkelingslanden. Hiervan gaat er 20 cent direct naar het goede doel en gebruiken wij 10 cent om onze organisatiekosten te dekken en te ondersteunen in communicatie. Dit is de ruggengraat voor al onze proposities.

Dat betekent dat je bij ons altijd precies weet hoeveel geld er daadwerkelijk naar drinkwaterprojecten gaat én wat het oplevert. Daarin verschillen wij van andere initiatieven waarbij bijvoorbeeld ‘een deel van de winst’ wordt gedoneerd aan het goede doel. Wat nou als er dat jaar toevallig een nieuwe auto nodig was voor de directeur?

Niet alleen hebben wij dus een stabiel en transparant donatiesysteem ontwikkeld, ook is het donatiebedrag per euro bij ons relatief hoog

Een hoge donatie

Niet alleen hebben wij dus een stabiel en transparant donatiesysteem ontwikkeld, ook is het donatiebedrag per euro bij ons relatief hoog: voor elke euro gaat er altijd direct 67 cent naar het goede doel. Dit is mogelijk omdat wij een stichting zijn en geen winstoogmerk hebben. Zo hebben in een tijdsbestek van 4 jaar tijd al meer dan € 1.000.000,- gedoneerd aan onze waterprojecten. Dit is in vergelijking met andere initiatieven een behoorlijk hoog bedrag. Dit is goed voor ruim 4,8 miljard liter schoon drinkwater in ontwikkelingslanden! 

Samenwerken met experts

Maar we willen niet alleen efficiënt zijn in het ophalen van geld. Uiteindelijk willen we natuurlijk ook het geld zo efficiënt mogelijk wordt besteed, om zo échte impact te kunnen maken. Daarom kiezen wij ervoor om niet zelfstandig waterprojecten op te starten, maar samen te werken met partnerorganisaties als Amref Flying Doctors, Simavi en World Vision. Zij hebben namelijk jarenlange ervaring en schaalgrootte om waterprojecten zo efficiënt mogelijk uit te voeren met betrouwbare lokale partners. Uiteraard monitoren wij de waterprojecten wel intensief zodat we zeker weten dat de beloofde liters water beschikbaar komen.

Investeren in ontwikkeling

Onze samenwerking met deze goede doelen heeft nog een ander bijkomend voordeel, namelijk dat we zicht hebben op de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van waterprojecten. Dit vinden wij belangrijk, omdat we niet enkel geld willen doneren, maar ook vooral willen meedenken over hoe het nog beter kan. Zo zijn wij momenteel via Simavi betrokken bij het project The Water Vending Machine van Said. Said is een lokale ondernemer in Tanzania die de laatste technologie toepast om watertappunten te verduurzamen. Wij hebben dan ook besloten om niet alleen te investeren in het project op zichzelf, maar ook in het traject om dit systeem verder te ontwikkelen en te implementeren in andere gebieden.

Meer weten over onze foundation?