Volg ons ook op

Zoals elk jaar maken we ook dit jaar op Wereld Water Dag onze meterstand bekend.
Hoeveel liter schoon drinkwater hebben we sinds onze oprichting kunnen realiseren?
Dit jaar combineren we dat met GROOT nieuws…

HET AFGELOPEN JAAR

2020 stond natuurlijk helemaal in het teken van de Coronacrisis. Die maakt alleen maar nog meer duidelijk hoe belangrijk toegang tot schoon drinkwater en hygiene is. Want hoe moet je je handen wassen zonder water of zeep?

Wij zijn blij dat we ondanks de enorme impact van Covid-19 op met name onze horeca ambassadeurs toch een hele grote bijdrage hebben kunnen leveren aan onze missie: schoon drinkwater voor iedereen. 

De negatieve impact op onze waterprojecten is gelukkig heel beperkt gebleven en achter de schermen hebben wij onze tijd goed kunnen besteden door te werken aan diverse nieuwe ontwikkelingen.

BEDANKT

Onze meterstand is tot stand gekomen dankzij de bijdrage van meer dan 350 ambassadeurs. Bedrijven zoals Vebego en CWS, maar ook veel horeca ondernemers, kantoren en particulieren

Ook tijdens de lockdown zijn er diverse nieuwe ambassadeurs aangesloten die nu of straks hun bijdrage zullen leveren aan schoon drinkwater voor iedereen. Ook in het buitenland weten ze ons inmiddels te vinden dankzij Bottle Up en Castalie bijvoorbeeld.

Wij kijken dan ook uit naar een heel mooi 2021 waarin we onze meterstand sneller laten oplopen dan ooit. Maar nu eerst: bedankt voor jullie enorme bijdrage tot nu namens het hele team en bestuur!

Dit is onze meterstand per 22 maart 2021:

0
liter schoon drinkwater

PS: Vind jij het ook vervelend dat de teller net stopte voor de 8 miljard?
Een donatie van 150 euro helpt ons over die magische grens. Help je mee?

Hoeveel is dat eigenlijk?

8 miljard liter klinkt als heel veel water, maar hoeveel is het nou echt? Omgerekend betekent het dat we:

  • 109.581mensen voorzien van
  • 20liter water per dag gedurende zeker
  • 10jaar of langer

20 liter per dag

Dat is genoeg voor een persoon in een ontwikkelingsland op te drinken, veilig te koken en te wassen. We baseren ons daarbij op een norm van de Verenigde Naties. Die 20 liter is echt het minimum want feitelijk zou 50 tot 100 liter water nodig zijn om gezond en veilig te blijven.

Wij rekenen in onze projecten in de praktijk met het aantal mensen dat toegang krijgt tot water en vermenigvuldigen dat met de norm van 20 liter. In de praktijk kan het goed zijn dat we nog veel meer liters beschikbaar maken dan onze meterstand aangeeft.

Minimaal 10 jaar lang

We rekenen met 10 jaar toegang maar we doen er alles aan om dat in de praktijk misschien wel 100 jaar te laten zijn. Zo zorgen we bij elk project voor een onderhoudscommissie met leden uit de lokale gemeenschap en moeten mensen vaak een kleine bijdrage betalen zodat gespaard kan worden voor onderhoud en reparaties. 

We kiezen ervoor om te werken in relatief stabiele regio’s waar geen conflicten zijn die de watervoorziening kunnen bedreigen. Ook nemen we in onze berekeningen een risicomarge mee voor als er onverhoopt toch iets mis mocht gaan.

Lees hier meer over hoe we precies werken.

GROOT NIEUWS

op Wereld Water Dag 2021

Northwood Headquarters

Hoezo Brexit? Wij gingen deze lockdown juist naar Engeland toe! Deze maand lanceerde cateraar Aramark op de grote Engelse legerbasis Northwood het eerste openbare watertappunt waar je water kan zorgen voor 1000 keer zoveel schoon drinkwater.

Ambassadeur Bottle Up, bekend van de hervulbare flessen in de supermarkt, bracht ons in contact en MIW leverde de watermachine. Klanten kunnen gratis water tappen en vrijwillig doneren via een QR code. Dit smaakt naar meer!

MADE BLUE watermachine at Northwood via Aramark and MIW thanks to Bottle Up
Castalia is ambassadeur van MADE BLUE een liter voor een liter

1 miljoen voor drinkwater in Ethiopië

Vorig jaar begon ook onze andere internationale samenwerking: die met Castalie, een producent en leverancier van stijlvolle waterkoelers in Frankrijk. Castalie ging mee op impact reis naar ons project in Ethiopië en besloot kort daarna om er vol voor te gaan en zoveel mogelijk geld in te zamelen bij haar klanten in Frankrijk.

Samen met Castalie en AMREF Flying Doctors investeren wij daarom de komende drie jaar maar liefst 1 miljoen euro in een vervolgproject in Ethiopië: WASH op en rond scholen. Binnenkort meer over dit nieuwe project.

Vebego

Vebego, een van de grootste facilitaire dienstverleners, stond in 2014 aan de wieg van MADE BLUE. Vebego is misschien bekender van haar dochter ondernemingen zoals Westerveld, Blankers Schoon, Hago, IBN Facilitair, Stoffels BleijenbergCare en Yask. 

Door innovatieve schoonmaaktechnieken besparen deze dochters 20 liter water per schoonmaakuur. Klanten kunnen ervoor kiezen die te laten spiegelen met evenveel schoon drinkwater. Elk uur is dus een dag schoon drinkwater. Inmiddels telt dit al op tot 100 miljoen liter en dat nieuws mochten we afgelopen week aankondigen middels deze cheque. En de ambitie voor de komende 5 jaar? 1 miljard!

Lees verder…

Vebego cheque made blue
CWS is ambassadeur van Made Blue een liter voor een liter

CWS

Ook zeer internationaal: CWS biedt naast vloeroplossingen, bedrijfskleding en cleanrooms ook sanitaire hygiene: Van kleine toiletruimtes tot grote sanitaire faciliteiten, CWS levert haar klanten complete oplossingen voor hand- en toilethygiëne. 

Niet alleen doneert CWS internationaal over elke geplaatste Smartwash van Smixin, maar ook kregen we via CWS de mogelijkheid om aan elke bezoeker van de Loovio toiletunits in de Markthal Rotterdam donaties te vragen, met succes!

Lees hier meer over…

Jaarverslag

Wil je precies weten hoeveel donaties we in 2020 hebben ontvangen en hoe we die hebben besteed? Dat is vanaf nu allemaal te lezen in ons jaarverslag. 

Zes bij vier

We hebben nog meer GROOT nieuws. Sterker nog: het is 6 bij 4 meter en staat sinds kort midden in Nederland. Wil je weten wat het is?