Het spiegelen van de watervoetafdruk: wat betekent dat precies?

Schoon drinkwater voor iedereen: dat is onze missie. Daarom hebben wij drie verschillende proposities bedacht, waarmee bedrijven hun waterverbruik kunnen teruggeven aan mensen voor wie water niet zo vanzelfsprekend is. Wij noemen dit ook wel het “spiegelen” van de watervoetafdruk. Maar wat houdt dit precies in? En wat is het verschil met compensatie?

Hoe werkt het spiegelen van water?

Het spiegelen van water is eigenlijk heel simpel: je geeft het water dat je hier verbruikt terug aan mensen voor wie toegang tot schoon drinkwater niet vanzelfsprekend is. Dat doe je natuurlijk niet letterlijk, maar met onze proposities halen wij geld op voor schoon drinkwater projecten in ontwikkelingslanden. Dit geld geven wij vervolgens aan onze goede doelen partners, die deze waterprojecten uitvoeren. Aangezien zij al jarenlange ervaring hebben met het uitvoeren van deze waterprojecten, kunnen zij ons precies laten zien wat de impact is van elke euro die wij naar hen overmaken. Vandaar dat wij ook precies weten dat er voor elke 20 cent 1.000 liter schoon drinkwater wordt gerealiseerd, waarmee we iemand 50 dagen van schoon drinkwater voorzien. Meer weten over hoe wij dit in onze proposities hebben verweven? Lees dan deze blog!

Het spiegelen van water is eigenlijk heel simpel: je geeft het water dat je hier verbruikt terug aan mensen voor wie toegang tot schoon drinkwater niet vanzelfsprekend is.

Spiegelen versus compenseren

We kennen allemaal wel het compenseren van de CO2-voetafdruk, zoals dit bijvoorbeeld wordt gedaan met het planten van bomen ter compensatie van een vliegreis. Daarmee maak je als het ware je vliegreis klimaatneutraal. Wij gebruiken de term spiegelen, omdat het teruggeven van water in ontwikkelingslanden, niét betekent dat je daarmee je eigen watergebruik compenseert. Het water dat je hier gebruikt, win je immers niet terug met teruggeven van schoon drinkwater aan ontwikkelingslanden. Vandaar dat wij de term compensatie dus mijden.

De drie proposities

Het principe van het spiegelen van water hebben wij inmiddels op drie proposities toegepast:

Water voor in de horeca – Hierbij faciliteren wij horecaondernemers met een waterkoeler en spiegelen zij elke liter water met 1.000 liter water in ontwikkelingslanden

Water voor op kantoor – Voor bedrijven die hun medewerkers gekoeld plat en bruisend water willen bieden, en daarmee elk jaar 1.000.000 liter schoon drinkwater opleveren in ontwikkelingslanden.

– Het spiegelen van de watervoetafdruk (of waterbesparing) voor bedrijven die jaarlijks veel water verbruiken: Een liter voor een liter

Meer weten over onze stichting?