This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

headson Made Blue: impact namens en voor ondernemers

Karola Asche, directeur van headson, schreef naar aanleiding van drie jaar samenwerking een artikel over haar samenwerking met Made Blue: Impact namens en voor ondernemers.

Met headson help ik ondernemers groeien. Hier, maar ook in ontwikkelingslanden. Sinds 2019 werkt headson samen met Made Blue Foundation aan toegang tot schoon drinkwater en hygiëne voor iedereen. Dat klinkt misschien als vanzelfsprekend, toch hebben meer dan 800 miljoen mensen geen toegang tot schoon water, en moeten ze daarom dagelijks gemiddeld 6 km lopen op zoek naar water… wat vaak vervuild is. Als je er even bij stilstaat, dan bedenk je dat hierdoor – vaak vrouwen en meisjes – dagelijks uren besteden aan het simpelweg zorgen voor voldoende water om te kunnen drinken, koken en wassen. Dat is tijd die niet kan worden besteed aan bijvoorbeeld naar school gaan, werk of zorgen voor een gezin. Daarmee is toegang tot schoon drinkwater niet alleen essentieel voor een gezond bestaan, het is ook essentieel om tijd te kunnen investeren in je eigen ontwikkeling en die van de mensen om je heen.

Sinds 2019 doneert headson voor elk tweede advies-uur een jaar lang aan schoon drinkwater voor iemand anders op aarde. Door niet dagelijks te moeten lopen voor water ontstaat meer tijd die dan kan worden besteed voor studie, het gezin of het laten groeien van een lokale onderneming.

Afgelopen jaar voegde headson 3,3 miljoen liter schoon drinkwater aan impact toe, waarmee de ‘teller’ inmiddels op 5.820.016 liter water staat. Dat klinkt niet alleen indrukwekkend: dat is het ook. Het betekent permanente toegang tot water en hygiëne voor meer dan 80 mensen, vandaag en voor de komende 10 jaar vooruit.

Toegang tot schoon drinkwater niet alleen essentieel voor een gezond bestaan, het is ook essentieel om tijd te kunnen investeren in je eigen ontwikkeling en die van de mensen om je heen.

Karola Asche, directeur headson

Maar daar stopt het niet. In rurale gebieden betekent toegang tot schoon drinkwater dat mensen vervuild oppervlaktewater niet langer hoeven te koken over open vuur. En waar Made Blue werkt aan schoon drinkwater in sloppenwijken betekent het dat mensen niet meer zijn aangewezen op het kopen van in plastic verpakt water. Onder aan de streep is de impact van ruim vijfeneenhalf miljoen liter schoon drinkwater ook een besparing van ruim 41 ton CO2 uitstoot dankzij de vermeden houtvuurtjes, en naar schatting het voorkomen van zo’n 800 bomen die niet als brandhout zijn benut. Tel daarbij op een ruime 40 ton aan vermeden plastic verpakkingen in sloppenwijken en er staat resultaat wat de moeite van het delen waard is.

De verbinding tussen headson en Made Blue heeft ook te maken met de rol van ondernemerschap en de ondernemende aanpak. Deze kernwaarde van headson komt ook terug in de werkwijze van Made Blue. Waterprojecten worden altijd uitgevoerd door lokale ingenieurs en aannemers en met louter gebruik van lokaal beschikbare materialen. Lokale gezondheidswerkers worden betrokken voor het geven van voorlichting en training op het gebied van hygiëne. Maar belangrijker nog, is de verankering van lokaal eigenaarschap. Bijvoorbeeld met de oprichting van een watercomité, een vertegenwoordiging van de lokale gebruikersgroep, belast met het beheer van de watervoorziening en onderhoud of zelfs uitbreiding daarvan en bekostigd door kleine bijdragen die worden opgebracht door de gemeenschap in ruil voor het mogen tappen van schoon water.

Deze vorm van micro-ondernemerschap en verankering van eigenaarschap borgt een langdurige watervoorziening en daarmee niet alleen impact vandaag, maar ook op de lange termijn. Dat is precies waar ik met headson voor sta.

Ook bijdragen?

Wil je helpen bij onze missie: schoon drinkwater voor iedereen?
Dat kan op meer manieren dan je denkt.

Misschien wil je deze berichten ook lezen:

i-did laat de impact van textiel zien via MADE BLUE

i-did geeft afgedragen textiel een tweede leven, daarmee wordt veel water bespaard dat via Made Blue wordt omgezet in schoon drinkwater.

Lees meer

De hygiëne oplossingen van onze ambassadeurs

Corona leidt ook tot veel innovaties op het vlak van hygiëne, zo ook bij onze ambassadeurs. We zetten de voorbeelden op een rij.

Lees meer