Volg ons ook op

Bekijk hier de foto’s van de impactreis naar Ethiopië!

Afgelopen maand bezochten we samen met 9 ambassadeurs één van onze waterprojecten in Ethiopië. Hier lieten wij onze ambassadeurs zien waar en hoe hun donaties worden besteed. Wil jij meer lezen over de reis? Bekijk dan de dagverslagen hieronder met de bijbehorende foto’s!

Dag 1

Na een intensieve reis – en een overgeslagen nacht – stapten we direct vanaf het vliegveld in de bus richting het hoofdkantoor van Amref Flying Doctors in Addis Ababa. Daar werden we hartelijk ontvangen door o.a. Misrak Makonnen – de CEO van Amref Ethiopië – die ons meer vertelde over het werk van Amref Flying Doctors in Afrika en hoe de waterprojecten worden opgezet en gerealiseerd. Hun doel: voor 2035 alle huishoudens in Ethiopië voorzien van schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.

Vervolgens nam Gizachew – de projectleider van het door ons te bezoeken waterproject – mee de sloppenwijken in van Kechene. Kechene is de grootste sloppenwijk van Addis Ababa. Daar maakten we allereerst kennis met de Solid Waste Collectors: is een door vrouwen gerunde afvalophaaldienst in de sloppenwijken van Addis Ababa. Zij voorzien momenteel maar liefst 500 huishoudens met hun diensten! Maar dat is nog. maar het begin: momenteel sparen ze voor een tweede vuilniswagen om hun diensten uit te kunnen breiden.

Daarna gingen we kijken bij een WASH-kiosk die is gebouwd door Amref binnen het project dat wij steunen: Schoon drinkwater: een zaak voor iedereen. Een WASH-kiosk is een publieke ruimte waar men zich kan wassen, water kan halen en kan toiletteren. Deze WASH-kiosk wordt onderhouden door jongeren met een beperking, zodat ook zij kunnen meedraaien in de maatschappij.

Vervolgens stapten we weer in de bus voor een prachtige roadtrip van Addis Ababa naar Awash. Daarmee was de eerste dag een feit en maakten we ons op voor dag 2: een dag vol met bezoeken aan waterprojecten.

Dag 2

De tweede dag bezochten we verschillende WASH-kiosken in Adama, Metehara en Awash. We begonnen in de sloppenwijken van Awash, waar we meer uitleg kregen over hoe deze waterkiosken worden gerund.

Zo werd ons verteld dat de lokale mensen tegen een kleine vergoeding gebruik kunnen maken van de voorzieningen in de kiosk. Deze inkomsten worden door een community manager opgespaard voor onderhoud en voor toekomstige investeringen. Zo kan een waterproject op den duur zelfstandig verder en blijft zo’n waterkiosk ook daadwerkelijk bestaan. 

Na Awash gingen we door naar Metehara. Daar bezochten we een WASH-kiosk waar de mensen zodanig hadden gespaard, dat ze zelfstandig een tweede kiosk hebben kunnen bouwen. En ze breiden hun diensten nog steeds uit! Zo zijn ze momenteel bezig met het opzetten van een carwash. Een flink staaltje lokaal ondernemerschap dus.

In Awash proefden we ook échte Ethiopische koffie – langs de kant van de weg. Deze koffie werd met de hand gebrand en gemalen. Het was een behoorlijk sterk bakje koffie, maar gelukkig was iedereen daar wel aan toe!

Na een korte stop vervolgden we onze weg naar Adama voor de lunch en voor het bezoeken van de laatste WASH-voorzieningen. Hier werden we – in een heel smal straatje – overspoeld door kinderen die graag op de foto wilden. Ook dat maakte bijzonder veel indruk op de groep!

Als laatste op het programma bezochten we nog een school, waar er speciaal WASH-voorzieningen werden aangelegd voor meisjes. Dit is belangrijk, omdat meisjes vaak thuis moeten blijven wanneer zij ongesteld zijn. Deze speciale WASH-voorzieningen voor de meisjes, zorgt er dus voor dat de meisjes in deze buurt niet langer meer uitvallen op school zodra zij ongesteld zijn, waardoor zij ook een eerlijkere kans krijgen in het leven. 

Dag 3

De laatste dag startten we bij Moyee Coffee. Moyee is ’s werelds eerste ‘fairchain’ koffieleverancier. Zij hebben deze term in de wereld geroepen, omdat ze verder gaan dan ‘fairtrade’ koffie. Daar waar ‘fairtrade’ gaat over een eerlijke prijs voor de koffieboeren, gaat Moyee namelijk voor de béste prijs

Dit doet Moyee door het complete productieproces van koffie naar het land van herkomst te verplaatsen. Hierdoor blijft de waarde van koffie – die ontstaat op het moment dat het gebrand wordt – dus in het land zelf – bij de mensen die er zo hard voor werken. Een (h)eerlijk bakje koffie dus! Helaas konden we de koffiebranderij zelf niet bezoeken, omdat ze onlangs zijn verhuisd. Desalniettemin was het heel tof om hun verhaal te horen en onze vragen te kunnen stellen.

Na het bezoek aan Moyee zijn we weer teruggereisd naar het centrum van Addis Ababa om nog even rond te struinen op de lokale markt. In de avond ontmoetten we Misrak Makonnen voor een laatste keer om onze indrukken te bespreken. Hier kregen we weer een heerlijke traditionele Ethiopische maaltijd – genaamd Injera – terwijl er op het podium traditionele dans werd opgevoerd. Daarmee sloten we onze reis af en stapten we op het vliegtuig terug naar Nederland.

Een indrukwekkende reis

Het was een ongelofelijk indrukwekkende reis, waarbij we hebben kunnen zien hoe waterprojecten worden gerealiseerd. We hebben geleerd dat het gaat over meer dan het slaan van waterputten alleen: de community erbij betrekken is minstens net zo belangrijk. Alleen als de lokale bevolking erin mee wordt genomen, hen wordt geleerd hoe ze het waterpunt kunnen gebruiken en onderhouden, kan een waterproject succesvol zijn en blijven bestaan in de toekomst.

We hebben ook gezien dat de toegang tot water leidt tot bloei van een gemeenschap. Allereerst omdat mensen gezonder zijn en kinderen naar school kunnen (ook de meisjes als ze ongesteld zijn). Maar het biedt ook kansen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid tot lokaal ondernemerschap rondom het waterpunt en het laten studeren van kinderen uit de verdiensten. Daarmee gaat een waterproject over meer dan alleen de toegang tot water: het geeft mensen een basis die ze nodig hebben voor een goede gezondheid en om hun dromen waar te maken.