Een persoonlijk verhaal uit Ethiopië

Het verhaal van Genet

Sinds 2015 steunen wij het waterproject “Schoon water: een zaak voor iedereen” van Amref Flying Doctors. Eén van de beneficienten is Genet Lakaw uit Ethiopië.

Genet werkt sinds eind 2018 als penningmeester bij een van de waterkiosken in Metehara. Haar verantwoordelijkheden lopen uiteen van administratief werk tot aan het inkopen en verkopen van producten. Ook noteert ze elke keer wanneer iemand gebruik maakt van de faciliteiten zodat de administratie op orde blijft. Genet rapporteert aan de manager Tirngo, die er vervolgens voor zorgt dat er elke maand een bedrag wordt gespaard. Als er iets kapot gaat kan de vrouwengroep dat geld gebruiken voor reparaties. Daarnaast gebruiken ze een gedeelte van de winst om te sparen voor een eigen winkeltje voor toiletartikelen bij de kiosk zelf.

Inkomsten

De waterkiosk waar Genet werkt is gebouwd door Amref Flying Doctors, de lokale overheid en Aqua for All. De kiosk heeft douches, wc’s en wasbakken. Tevens is er een watertappunt waar bewoners een jerrycan met water kunnen vullen. Voor een klein bedrag kunnen bewoners gebruik maken van de faciliteiten. Zo kost een wc-bezoek twee Ethiopische Birr (ongeveer 6 euro cent). De douches kosten vijf Ethiopische Birr (15 euro cent). Een volle jerrycan met water (20 liter) kost twee Ethiopische Birr (ongeveer 6 euro cent). Amref Flying Doctors heeft de medewerkers getraind om de kiosk te runnen, onderhouden en faciliteren. De kiosk werkt op zonne-energie en werkt dus ook ’s nachts. Hierdoor hebben de bewoners altijd warm water.

Genet: “Ik ben trots op mijn werk. Ik ben blij dat de buurt nu schoon is. Er is geen open riool en vieze geur meer. Ook zie ik de gezondheid van de buurtbewoners verbeteren omdat we nu schoon water hebben. Voordat de kiosk hier was moest ik zeven kilometer heen en terug lopen voor schoon water. Dit deed ik drie keer per week om water voor mijn familie te halen. Vaak nam ik mijn oudere zoon mee omdat het zwaar werk is en hij dan ook een jerrycan kon dragen. We hadden geen geld voor transport. Ook was het water erg duur, we betaalden 5 Birr voor 20 liter, dat is meer dan het dubbele van de prijs van het water bij onze nieuwe waterkiosk. Ik heb nu niet alleen een baan, ik houd ook geld over omdat het water goedkoper is. Dit kan ik gebruiken om te sparen voor de opleiding van mijn zoons. Ik ben heel dankbaar voor Amref Flying Doctors omdat ik nuttig ben voor mijn gemeenschap. Ik heb geleerd hoe ik de boekhouding moet doen en kan hierdoor op eigen benen staan zonder dat ik altijd op mijn man moet leunen.” 

Genet Lakaw - Amref Flying Doctors - Schoon drinkwater: een zaak voor iedereen - persoonlijk verhaal - MADE BLUE

Genet haar doel voor de toekomst is om te groeien in haar rol als penningmeester . Ze heeft ambities om hierna door te groeien, misschien als penningmeester ergens anders in het dorp. Daarnaast hoopt ze dat ze les kan geven aan kinderen over het belang van schoon water en goede hygiëne. 

Leave a Reply