Volg ons ook op:

Dit is waarom je zou moeten betalen voor kraanwater in de horeca

De consument leeft vaak nog in de overtuiging dat kraanwater in de horeca gratis zou moeten zijn. Het zou de horecaondernemer tenslotte niets kosten en het zou van mindere kwaliteit zijn dan water van een merk. Maar is deze opvatting eigenlijk wel terecht?

De bron van bronwater

Verschilt kraanwater nu eigenlijk wel zo veel van bronwater? Vorig jaar maakte de Keuringsdienst van Waarde een aflevering waarin zij op zoek gingen naar de bron van bronwater. Hier bleek dat het water van bekende merken vaak vanuit dezelfde bron komt als dat van ons kraanwater. Opiniemaker Teun van de Keuken schrijft hierover in de Volkskrant: “Het water van bronwaterproducent Bar-le-Duc is niet alleen exact hetzelfde water als Sourcy, maar ook als het Utrechtse leidingwater”.

Het water van bronwaterproducent Bar-le-Duc is niet alleen exact hetzelfde water als Sourcy, maar ook als het Utrechtse leidingwater

Teun van de Keuken in de Volkskrant

De vraag naar kraanwater is hoog

Maar de consument heeft de hardnekkige overtuiging dat bronwater beter is dan kraanwater en dus ook meer waard zou zijn. Om die reden wilt de consument dan ook vaak minder betalen voor kraanwater. De vraag naar kraanwater in de horeca is echter aanzienlijk: 92% van de Nederlanders vindt dat je te allen tijde kraanwater zou mogen bestellen in de horeca (Gfk, 2017). En dat is het punt waarop het belang van de horeca ondernemer in het geding komt.

De prijs van kraanwater

Is het wel terecht om van de horeca ondernemer te verwachten dat hij gratis kraanwater aanbiedt? In ieder geval is het onterecht om ervan uit te gaan dat een glas kraanwater de horecaondernemer niets kost. Er komen immers heel wat service aan te pas voordat je een karaf water op tafel hebt staan. Denk hierbij aan opslag, koelen, spoelen, inschenken, serveren, uithalen etc. Maar bovenal loopt de horecaondernemer omzet mis op het moment dat je kraanwater bestelt. 

Zelf water tappen en bottelen

Een gulden middenweg in deze kwestie is het lokaal tappen en bottelen van water. Dit kan met leidingwaterkoelers die het water koelen, filteren en eventueel carboniseren (bruisend maken). Op deze manier maakt de horecaondernemer bronwater van kraanwater. Dat is niet alleen van even goede kwaliteit als bronwater van een merk, maar ook nog eens beter voor onze aarde. Er komt immers geen transport aan te pas en de flessen zijn herbruikbaar.

Water met een goed verhaal

MADE BLUE geeft horeca ondernemer de mogelijkheid om niet alleen zelf water de tappen en te bottelen, maar er ook een goed doel aan te koppelen. Voor gemiddeld 50 cent per liter, krijgt de horecaondernemer de leidingwaterkoeler en het glaswerk in bruikleen en zorgen wij er tevens voor dat er voor elke consumptie wordt gecompenseerd met 1.000 keer zo veel schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Dat is nog eens water met een goed verhaal! Dat is volgens ons: het beste water voor de horeca en voor de wereld.

Wil je ook je eigen bronwater bottelen in je horecazaak?

Related Posts

60% minder handelingen met een leidingwaterkoeler

Zet je een leidingwaterkoeler in om zelf water te tappen in de horeca dan scheelt dat een hoop transport en gesjouw, maar ook tijd!

De impact van lokaal gebotteld water

Met meer dan 250 ambassadeurs maken we al heel wat impact: 1000 minder vrachtwagens per jaar, 60% minder handelingen, 28% lagere inkoopkosten en 3.000.000 liter schoon drinkwater!

Onderzoek wijst uit: Nederlander betaalt tot 75% meer voor kraanwater met een goed verhaal

Onderzoek van het Gfk wijst uit dat 6 op de 10 Nederlanders positief verrast is door het serveren van kraanwater voor een goed doel in de horeca. En dat niet alleen – zij zijn zelfs bereid om tot €1,42 meer...

Leave a Reply