Dit is waarom je zou moeten betalen voor kraanwater in de horeca

Veel consumenten vinden dat kraanwater in de horeca gratis zou moeten zijn. Het zou de horecaondernemer tenslotte niets kosten en het zou van mindere kwaliteit zijn dan bronwater of mineraalwater van de bekende merken. Maar is deze opvatting eigenlijk wel terecht?

De bron van bronwater

Verschilt kraanwater nu eigenlijk wel zo veel van bronwater? Vorig jaar maakte de Keuringsdienst van Waarde een aflevering waarin zij op zoek gingen naar de bron van bronwater. Hier bleek dat het water van bekende merken vaak vanuit dezelfde bron komt als dat van ons kraanwater. Opiniemaker Teun van de Keuken schrijft hierover in de Volkskrant: “Het water van bronwaterproducent Bar-le-Duc is niet alleen exact hetzelfde water als Sourcy, maar ook als het Utrechtse leidingwater”.

Het water van bronwaterproducent Bar-le-Duc is niet alleen exact hetzelfde water als Sourcy, maar ook als het Utrechtse leidingwater

Teun van de Keuken in de Volkskrant

De vraag naar kraanwater is hoog

Toch doet de marketing rondom water van bekende merken ons nog vaak geloven dat bronwater van betere kwaliteit is dan kraanwater en dus ook meer waard zou zijn. Om die reden wilt de consument dan ook vaak minder -of helemaal niet – betalen voor kraanwater. Aan de andere kant groeit de vraag naar kraanwater in de horeca enorm: 92% van de Nederlanders vindt dat je te allen tijde kraanwater zou moeten kunnen bestellen in de horeca (Gfk, 2017). En dat is het punt waarop het belang van de horeca ondernemer in het geding komt.

De prijs van kraanwater

Is het wel terecht om van de horecaondernemer te verwachten dat hij gratis kraanwater aanbiedt? In ieder geval is het onterecht om ervan uit te gaan dat een glas kraanwater de horecaondernemer niets kost. Er komen immers heel wat services aan te pas, voordat je een karaf water op tafel hebt staan. Denk hierbij aan opslag, koelen, spoelen, inschenken, serveren, uithalen etc. Maar bovenal loopt de horecaondernemer natuurlijk omzet mis op het moment dat je kraanwater bestelt. 

Zelf water tappen en bottelen

Een gulden middenweg in deze kwestie is het lokaal tappen en bottelen van water. Dit kan met leidingwaterkoelers die het water koelen, filteren en eventueel carboniseren (bruisend maken). Op deze manier maakt de horecaondernemer water dat geenszins onderdoet voor bronwater van de bekende merken. En dat is ook nog eens beter voor onze aarde: er komt immers geen transport aan te pas en de flessen zijn herbruikbaar.

Water met een verhaal

MADE BLUE geeft horecaondernemers de mogelijkheid om niet alleen zelf water de tappen en te bottelen, maar er ook een goed doel aan te koppelen. Voor gemiddeld 50 cent per liter, krijgt de horecaondernemer de leidingwaterkoeler en het glaswerk in bruikleen en zorgen wij er tevens voor dat er voor elke consumptie wordt gecompenseerd met 1.000 keer zo veel liter schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Dat is nog eens water met een verhaal! Dat is wat wij noemen: het beste water voor de horeca en voor de wereld.

Wil je ook je eigen bronwater bottelen in je horecazaak?

Related Posts

Onze waterkoelers voor op kantoor in een nieuw jasje!

Onze waterkoelers hebben een nieuw uiterlijk! Naast MADE BLUE blauw bieden we nu ook bestickering met foto’s van onze waterprojecten. Een mooi visitekaartje voor je zaak!

Meer kans op een horeca EKO-keurmerk met MADE BLUE tafelwater

Stichting EKO erkent MADE BLUE als een onderdeel van een doordacht duurzaamheidsbeleid. MADE BLUE ambassadeurs vergroten dus hun kans op een EKO-keurmerk voor hun zaak!

We doneerden al €1.000.000!

Big blue news: sinds onze start in 2014 hebben we al €1 miljoen gedoneerd aan ontwikkelingslanden. En we hebben nog meer nieuws: we gaan op reis!

Leave a Reply