Volg ons ook op

Dit is hoe wij werken aan schoon drinkwater voor iedereen

Wij werken aan een heldere missie: schoon drinkwater voor iedereen. Dat doen wij in hechte samenwerking met onze uitvoerende partners Amref Flying Doctors, Simavi en World Vision. Wij kiezen er bewust voor om niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden, maar er juist voor te zorgen dat projecten die succesvol blijken verder op te schalen. Waarom? Je leest het in deze blog!

Klein team, één taak

Wij willen graag zo efficiënt mogelijk werken. Daarom kiezen we er bewust voor om ons team zo klein mogelijk te houden. Zo behouden we onze focus op daar waar we goed in zijn: op een ondernemende manier gelden realiseren om werk te maken van onze missie: schoon drinkwater voor iedereen.

Maar ook zijn we door zo efficiënt te werken in staat om de bedrijfskosten laag te houden, zodat we ons aan onze belofte kunnen houden dat we van elke donatie van 30 cent, direct 20 cent toewijzen aan onze projecten, waarmee we telkens 1.000 liter schoon drinkwater realiseren. Meer weten hoe dit werkt? Lees dan hier verder

Meer dan water alleen

Het uitvoeren van waterprojecten is daarnaast ook heel complex. Het gaat om meer dan het slaan van waterputten alleen. Er dient ook te worden gekeken naar de context. Zo is er in veel onderontwikkelde gebieden bijvoorbeeld nog weinig kennis over hygiëne en hoe slechte hygiëne leidt tot infectieziektes. Je kunt in zo’n gebied dan wel een watertappunt aanleggen, maar als mensen lokaal niet weten hoe ze het moeten gebruiken, levert het alsnog niets op. Daarom worden bij waterprojecten altijd ook mensen getraind op het gebied van hygiëne, die vervolgens hun kennis weer kunnen delen op scholen en binnen de gemeenschap. Bovendien worden er managementcommissies aangesteld en getraind, die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van het watertappunt. Alleen zo wordt een waterproject ook daadwerkelijk duurzaam.

Zo behouden we onze focus op daar waar we goed in zijn: op een ondernemende manier gelden realiseren om werk te maken van onze missie: schoon drinkwater voor iedereen.

Uitvoering is een expertise

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de culturele context. “Een systeem zoals The Water Vending Machine van Said, waarbij men geld in een automaat gooit en er water uitkomt, kan je niet zo maar overal neerzetten. Dit zal in sommige gebieden, waar men totaal geen kennis heeft van technologie, worden gezien als hekserij”, vertelt Selma, programmaleider bij Simavi.

Nanneke van Amref vertelt ons een soortgelijk verhaal. “In een bepaald gebied hadden wij een watertappunt gebouwd, waar maar geen gebruik van werd gemaakt. Toen wij op onderzoek uitgingen naar de oorzaak, ontdekten we dat de vrouwen geen gebruik maakten van het tappunt, omdat de waterbron waar zij altijd water haalden ook diende als ontmoetingsplaats. Ze vonden het fijn om daar samen te komen en bleven dat dus ook doen.”

Kortom, het uitvoeren van een waterproject gaat over meer dan water alleen. Er dient lokaal te worden gekeken naar waar de behoefte ligt. Dat is uiteraard alleen mogelijk als je toegang hebt tot de lokale gemeenschap. Dat is de laatste reden om samen te werken: onze uitvoerende partners hebben in de loop der jaren veel lokale contacten opgebouwd en hebben daarmee niet alleen de kennis en kunde over bijvoorbeeld het grondwater, maar ook het vertrouwen van de bevolking en de overheid.

Lees hier meer over hoe we werken…

WASH op het platteland van Bangladesh i.s.m. Simavi