Volg ons ook op

De Water Vending Machine – Update April 2020

De opschaling van de Water Vending Machines van Said is onverwacht succesvol en toch moeten we geduld hebben. Hoe dat zit lees je hieronder.

Speaker of the parliament

De “speaker of the parliament” is op bezoek geweest om te kijken naar de innovatieve manier van werken in dit project. De foto’s vind je in deze update.

Daarmee is het programma ook aangemerkt als een “best practice” in Tanzania. Dit biedt ook kansen om te kijken of we onze kennis op een nationaal niveau kunnen delen. En het geeft aan dat het project niet de minste fans heeft!

IT op de hele infrastructuur

De lokale overheid wil, mede na het traject met de lokale consultant, voortaan op alle waterinfrastructuur een IT component toevoegen. Daarvoor ligt nu een aanvraag bij het ministerie. Als die goedgekeurd wordt dan zijn wij gevraagd om te ondersteunen in het ontwikkelen van een strategie en de lokale gemeenschappen op een goede manier mee te nemen en te trainen in de projecten.

De strategie is nog niet goedgekeurd (en dat is ook een tijdrovend proces), maar het is wel een hele mooie ontwikkeling dat er zicht en enthousiasme is op het opschalen van een slimmere water infrastructuur.

Vooruitblik

Vooruitlopend op het eindrapport van deze fase van het project dat we verwachten in juni blijkt dat we misschien meer geduld moeten hebben dan gedacht. Aan de ene kant biedt de aanvraag bij de overheid een enorme kans op opschaling, aan de andere kant duren dat soort trajecten al snel een jaar.

En tot die tijd dan? Wij kijken momenteel in welke regio het het meest effectief is om nu verder te investeren in meer Water Vending Machines. Waarschijnlijk maken we daarvoor een uitstap naar een ander regio waar we hopen een zelfde sneeuwbal effect voor elkaar te krijgen.