nlBel ons: +31 70 89 19 492
Volg ons ook op:

Waarom zijn schoon drinkwater projecten belangrijk?

Maar liefst 663 miljoen mensen wereldwijd hebben geen toegang tot schoon drinkwater. Dat tast niet alleen de gezondheid aan van deze mensen, maar ontneemt hen ook een eerlijke kans in het leven. Hoe zit dat precies? In deze blog geven we meer inzicht in de problematiek van waterschaarste in ontwikkelingslanden.

Water als basis van gezondheid

Schoon drinkwater is de basis voor een goede gezondheid. Dat klinkt als een open deur, maar in landen waar er een gebrek is aan schoon drinkwater, wordt er voornamelijk gedronken uit vervuilde waterbronnen. Bovendien wast men zich ook vaak nog in dezelfde bron, evenals hun kleding. Dit leidt tot ziektes zoals diarree, wormen of cholera, met soms zelfs de dood tot gevolg. Hoewel diarree voor ons vrij onschuldig klinkt, is het in ontwikkelingslanden nog altijd doodsoorzaak nummer 1 onder kinderen jonger dan 5 jaar. 

Diarree is nog altijd doodsoorzaak nummer 1 onder kinderen jonger dan 5 jaar

Kinderen halen water in Makueni - Kenia

Vrouwen en kinderen vaak slachtoffer

Helaas komt het ook vaak genoeg voor dat er helemaal geen waterbronnen in de buurt zijn. In dat geval moet er water worden gehaald bij een bron kilometers verderop, waarbij men zo’n 6 uur moet lopen. Zo wordt water halen een dagtaak, die in de meeste gevallen neerkomt op vrouwen en kinderen. Hierdoor hebben deze vrouwen minder tijd om aandacht te besteden aan de verzorging van hun kinderen, en kunnen kinderen – veelal de meisjes – niet naar school.

De armoedespiraal

Een gebrek aan schoon drinkwater leidt dus vaak tot uitval op scholen, doordat kinderen ziek worden of water moeten halen voor het gezin. Hierdoor hebben deze kinderen niet de kans om zich verder te ontwikkelen met uitzicht op een goed betaalde baan. Vaak zie je dan ook dat gebieden waar waterschaarste heerst men in armoede blijft steken. Dit noemen we de armoedespiraal.

Doe mee!

Toegang tot schoon drinkwater kan de armoedespiraal doorbreken. Bovendien zorgt het ervoor dat sommige ziektes, zoals diarree, eenvoudig kunnen worden voorkomen. Daarom is toegang tot schoon drinkwater ook opgenomen in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Dit zijn de doelstellingen die een einde moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in 2030.

Jouw steentje bijdragen aan een betere wereld voor de toekomst is dichterbij dan je denkt!

Related Posts

Blycolin al 4 jaar ambassadeur van Een Liter voor Een Liter

Blycolin is de toonaangevende internationale specialist en partner in linnenservice voor de hospitality branche. In de samenwerking met MADE BLUE spiegelt Blycolin het water dat zij direct in de eigen wasserijen verbruikt.

Waar gaat het geld van MADE BLUE naartoe?

Komen de donaties aan MADE BLUE wel goed terecht? In deze blog laten wij zien hoe alle donaties worden besteed.

Senegal Kedougou update december 2017

Het project is succesvol afgerond. Twee dorpen (inclusief twee scholen) zijn aangesloten op het nieuwe water netwerk in de Kedougou regio. Hierdoor hebben bijna 3,000 mensen toegang gekregen tot schoon drinkwater: 1,373 mensen in Ibel village en 1,549 mensen in...

Leave a Reply