This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

10 miljard liter op Wereld Water Dag 2022?

10 miljard liter op wereld Water Dag 2022?

Zoals elk jaar maken we ook dit jaar op Wereld Water Dag onze meterstand bekend. Hebben we ondanks de diverse lockdown toch de magische grens van 10 miljard liter schoon drinkwater gehaald?

HEt afgelopen jaar

Ook 2021 ging helaas gebukt onder de Coronacrisis waardoor met name onze ambassadeurs in de horeca minder konden doneren. Desondanks hebben we evenveel in onze projecten kunnen investeren als in 2020!

De negatieve impact op onze waterprojecten is gelukkig heel beperkt gebleven en achter de schermen hebben wij onze tijd goed kunnen besteden door te werken aan diverse nieuwe ontwikkelingen zoals statiegeld op Schiphol en de Bottle Made Blue.

We kijken uit naar 2022 zonder lockdowns waarin we verder internationaal groeien met internationale ambassadeurs zoals CWS, Castalie en Kenter.

10 miljard liter?

Hebben we de magische grens van 10 miljard liter gehaald? Ja! Als we alle donaties tot en met wereld waterdag, 22 maart, optellen dan komen we net iets hoger uit dan 10 miljard liter schoon drinkwater en daar zijn we trots op!

Deze indrukwekkende meterstand is tot stand gekomen dankzij de bijdrage van meer dan 400 ambassadeurs. Dat zijn bedrijven die hun waterbesparing of verbruik spiegelen in ons programma Een liter voor een liter, maar ook veel horecaondernemers die het beste water voor de wereld op tafel zetten.

Ook tellen we de diverse waterkoelers op kantoren hierin mee en alle donaties gekoppeld aan onze herbruikbare flessen. Tot slot doneren ook steeds meer  particulieren schoon drinkwater via onze site of bijvoorbeeld tappunten

17050329976

LITER

Zoveel schoon drinkwater hebben we al gerealiseerd in ontwikkelingslanden en dat maakt meer impact dan je denkt:

Vrouwen hebben weer tijd om te werken en kinderen kunnen naar school waardoor ze later meer kans hebben op een beter leven. Mensen hoeven geen bomen te kappen om vuil water te koken en ook wegwerpflessen kopen is niet meer nodig. 

Impact mensen

233.566

mensen kregen toegang

impact co2

119.352

ton CO2 bespaard

Impact plastic

170.503

ton plastic afval voorkomen

impact bomen

2.557.549

bomen bespaard

Hoeveel is dat eigenlijk?

10 miljard liter klinkt als heel veel water, maar hoeveel is het nou echt? Omgerekend betekent het dat we: 137.290 mensen voorzien van 20 liter water per dag gedurende zeker 10 jaar of langer. Dat is meer dan de inwoners van bijvoorbeeld Zwolle, Leiden of Maastricht.

20 liter is genoeg voor een persoon in een ontwikkelingsland om te drinken, veilig te koken en te wassen. We baseren ons daarbij op een norm van de Verenigde Naties. Die 20 liter is echt het minimum want feitelijk zou 50 tot 100 liter water nodig zijn om gezond en veilig te blijven.

Wij rekenen in onze projecten in de praktijk met het aantal mensen dat toegang krijgt tot water en vermenigvuldigen dat met de norm van 20 liter. In de praktijk maken we nog veel meer liters beschikbaar omdat vaak meer dan 20 liter per persoon wordt gebruikt.

10 jaar lang?

We rekenen met 10 jaar toegang maar we doen er alles aan om dat in de praktijk misschien wel 100 jaar te laten zijn. Zo zorgen we bij elk project voor een onderhoudscommissie met leden uit de lokale gemeenschap en moeten mensen vaak een kleine bijdrage betalen zodat gespaard kan worden voor onderhoud en reparaties. 

We kiezen ervoor om te werken in relatief stabiele regio’s waar geen conflicten zijn die de watervoorziening kunnen bedreigen. Ook nemen we in onze berekeningen een risicomarge mee voor als er onverhoopt toch iets mis mocht gaan.

Draag ook bij

Jij kunt ook meehelpen aan onze missie: schoon drinkwater voor iedereen.
Dat kan op veel meer manieren dan je denkt, bijvoorbeeld gewoon door te shoppen.
Of ga eens lekker uit eten en neem een glaasje water.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

We investeerden al €1.000.000!

Na vijf jaar kunnen we met trots mededelen dat we al 1 miljoen hebben geïnvesteerd in drinkwater en dat gaan we op korte termijn verdubbelen.

Lees meer

Hoe is het nu in Dembiya, Ethiopië?

Het is al weer twee jaar geleden dat we ons project in Dembiya, Ethiopië, afrondden. Hoe is het daar nu? En hoe zit dat met andere projecten?

Lees meer